A sztóma (görög szó, jelentése: szájadék, nyílás) szó a testfelület valamely részén képzett mesterséges nyílást jelent. A mi esetünkben a vastagbél (kolosztóma), a vékonybél (ileosztóma) vagy a húgycső (urosztóma) valamely szakaszának a hasfalra történő kivezetését értjük. Ez biztosítja a vastag- vagy vékonybélben lévő salakanyagok, (széklet) illetve a húgycsőben lévő vizelet szervezetből való eltávozását. A széklet ürítése a sztómán keresztül a sztómazsákba történik.

A kivezetett bélben idegek nincsenek, így maga a kivezetés soha nem fájdalmas.  

A sztóma általában 30-40 mm átmérőjű kicsiny, kör alakú nyílás a bőrön, amely 5-6 mm-re a bőr szintje fölé emelkedik. Rózsaszínű és nedves, mint minden nyálkahártya.

Szabályos alakú sztóma: Szabálytalan alakú sztóma:  Nehezen kezelhető – besüllyedt - sztóma:

szabalyos sztoma

szabalytalan alaku sztoma

besullyedt sztoma

 

A műtétet követően orvos és sztómaterápiás nővér gondoskodik Önről. Ő választja ki, és helyezi fel a megfelelő sztómaterápiás terméket, és válaszol kérdéseire.

Sztóma típusok

1. A kolosztóma műtéti eljárással létrehozott nyílás a vastagbélen, mely lehetővé teszi a széklet ürítését azáltal, hogy egy részét kivezetik a hasfalon kívülre. (A vastagbél latin neve: colon)

kolosztoma

Mikor szükséges kolosztóma kialakítása?

 • A végbél, a végbélnyílás vagy a vastagbél egy szakaszának daganata, amelyet műtéttel el kell távolítani.
 • Bénulást okozó gerincbetegség vagy gerincvelő-sérülés miatt, ami a székletürítés szabályozásának elvesztésével jár, valamint székletvisszatartási zavart, annak elvesztését, azaz széklet inkontinenciát idéz elő.
 • Divertikulitisz (vastagbélgyulladás) esetén, ha a vékonybél egy adott szakaszán tályog alakul ki, a tályog fala szétesik, és a genny a hasüregbe ürül. Ilyen esetben a széklet átmeneti elvezetéséhez műtétre van szükség.
 • A végbelet vagy a végbélnyílást károsító sérülés esetén.
 • A végbél vagy a végbélnyílás veleszületett fejlődési rendellenességei.
 • A vastagbél elzáródását követően.

 

2. Az ileosztóma olyan, műtéti eljárással létrehozott nyílás a vékonybélen, amely a széklet távozására szolgál. A beavatkozás során a vékonybél egy részét kivezetik a hasfalon kívülre. Ezt az újonnan létrehozott nyílást nevezzük sztómának. Mivel a sztómát a vékonybél egy részéből alakítják ki, ezért nevezzük ileosztómának (a vékonybél latin neve: ileum).

Mikor szükséges ileosztóma kialakítása?

Számos vastagbélgyulladást okozó betegség, valamint egyéb körülmények is megkövetelhetik az ileosztóma kialakítását.

ileosztoma

A leggyakoribb kiváltó okok:

 • colitis ulcerosa (fekélyes vastagbélgyulladás),
 • Crohn-betegség (régóta fennálló, krónikus gyulladásos betegség),
 • örökletes poliposis (polipok a bélfalon),
 • vastagbél daganat,
 • születési rendellenesség,
 • sérülés, trauma, vagy a vastagbél alsó szakaszán

 

 

 3. Az urosztóma műtéti eljárással létrehozott nyílás a vékonybélen, amely a vizelet elvezetésére szolgál. Urosztóma kialakításának oka lehet a vizelettároló és/vagy -elvezető rendszer betegsége (akadályozott vizeletelvezetés, hólyag daganatos betegsége, idegrendszeri betegségek). Ez a húgyhólyagból történő végleges vizeletelvezetés leggyakrabban alkalmazott módszere, melynek során a vékonybél egy részét elkülönítik, és ebbe vezetik bele a húgyvezetéket. A vékonybél ezen végződését a hasfalon kívülre vezetik, így hozva létre urosztómát.

urosztoma